kollageeni ravintolisä tarvitsee lisää tutkimuksia

Kollageeni – Hyödyt ja yleistä tietoa

Tälle sivulle valmistuu artikkeli “kollageenin hyödyt ja haitat”. Tämä artikkeli on vielä jokseenkin keskeneräinen, koska tarvittavaa tutkimusmateriaalia ei vielä ole riittävästi, lukuunottamatta paljon lupaavia myyntipuheita lisäravinnepurkkien kyljissä ja yhtä tutkimusta.

Kollageenista tai kollageenilisäravinteista on toistaiseksi todella vähän tutkittua tietoa, vaikka odotukset sen vaikutuksista ovat lupaavia. Vaikutusten riittävyys/vahvuus on toistaiseksi kyseenalaista, eikä voida todistaa, että onko vaikutus juuri kollageenista johtuvaa.

Toistaiseksi olen löytänyt vain yhden (1) tutkimuksen, jossa kollageenilla oltaisiin havaittu jonkinlaisia ulkonäöllisiä etuja ja siitä lisää seuraavaksi.

Kollageenin Hyödyt ja Haitat: Tutkimuksen luotettavuus

Kohderyhmä oli tutkimuksessa liian pieni, jotta voitaisiin vetää suuria johtopäätöksiä. Tästä tarvittaisiin uudella tutkimuksella suurempi näyte, jonka suorittaisi täysin riippumaton tutkimusryhmä ja vielä kenties jollain nimeltämainitsemattomalla kollageenituotteella.

Lisäksi kollageenilisään kuului paljon erilaisia vitamiineja, mineraaleja yms.. joten on hyvin hankala sanoa, että johtuiko muutos itse kollageenista vaiko vitamiinien myönteisistä vaikutuksesta.

Yksi vaihtoehto myös on, että kyseessä on ollut jonkinlainen molempien edellämainittujen tekijöiden yhteisvaikutus mutta tästä tarvittaisiin paljon enemmän tutkimuksia.

Lisäksi tutkimuksen rahoittajana todennäköisesti on toiminut kyseisen lisäravinteen tuottaja, joten tutkijoilla ei välttämättä ole täysin objektiivinen näkökulma asiaan.

Lähde tutkimukseen:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4206255/