GMO eli geenimanipulointi on yleistynyt Suomessa vaikka se ei ole tutkittu ja tutkimustyö on pahasti kesken

Geenimanipulointi – Yleistä tietoa

Geenimanipulointi on vilahdellut täällä Suomessakin satunnaisesti otsikoissa, joten ajattelin tehdä sitä koskevan artikkelin.

Geenimanipuloituja ruokia alettiin ensin tuottaa Yhdysvalloissa ruoan tehoveljelyn yhteydessä. Näin saadaan yhä enemmän ruokaa tuotettua vähemmällä työllä, koska rikkakasvit eivät pääse häiritsemään tuotantoa.

GMO-kasvit siis itse erittävät myrkkyä rikkaruohoja vastaan ja monesti kyseistä myrkkyä saattaa olla GMO-soijassa melko suuria määriä.

Kasvien tuottamien myrkkyjen epäillään olevan haitallisia myös hyödyllisille hyönteisille. Kukaan ei tiedä mikä vaikutus suuressa mittakaavassa on, jos ravintoketjusta katoaa yksi palanen.

GMO- ruoat ovat aiheuttaneet paljon keskustelua ja jenkeissä useasti mainitaankin tuotteessa erikseen Non-GMO, joka tarkoittaa sitä, että kyseinen tuote on luonnollisella tavalla kasvatettu/tuotettu.

Tutkimustulokset geenimanipuloidusta ruoasta

Yhä useampi ihminen on nykyään havahtunut siihen asiaan, että nämä GMO-tuotteet eivät ole vielä tarpeeksi tutkitut ja varsinkin pidemmällä aikavälillä seuraukset GMO-ruoasta ovat pelkkiä kysymysmerkkejä.

Noin 300 tutkijaa ja muuta tiedemaailman edustajaa ympäri maailman lausui syksyllä 2013 julkilausuman, jonka mukaan tutkijoiden keskuudessa ei vallitse yhteysymmärrystä GMO-lajikkeiden turvallisuudesta.

Joissakin tutkimuksissa on saatu viitteitä siitä, että GMO-rehulla voi olla haittavaikutuksia sillä ruokittuihin eläimiin. Olisi loogista ajatella, että mikäli se aiheuttaa negatiivisia vaikutuksia eläimiin, niin vaikutus tuskin muuttuu positiivisesti ihmisten suhteen. Lisäksi epäsuorat+suorat vaikutukset voivat vaikuttaa eri tavalla/tehokkuudella.

Aiheeseen liittyen; USA:n ruokatuotanto on ylipäätään todella tehokasta. Aiheesta on tehty dokumentteja, joita suosittelen katsomaan.

Geenimanipuloidut tuotteet Suomessa

Gm-rehua käytetään Suomessa jonkin verran ainakin rehun muodossa.

Geenimuunneltuja kasveja on Suomessa eniten GMO-tuontirehun muodossa. Maahantuodusta rehusoijasta vajaat 45% oli geenimuunneltua vuonna 2014. Ennen vuotta 2013 GMO-rehun osuus pysytteli 10-20 prosentissa.

Kaikista helpoin GMO-välttämiskeino on vältellä kaikkea maissia ja soijaa. Varsinkin soijaa käytetään todella monissa tuotteissa emulgointiaineena (soy lecithin), joten tarkista, että soija ei näy tuotteen ainesosaluettelossa.

Myös HFCS, eli High Fructose Corn Syrup (tai suomennoksesta riippuen edellisten sanojen yhdistelmiä) kannattaa välttää. Kyseisen ainesosan suomennokset ja lyhenteet vaihtelevat, joten tarkkana saa olla. Maissisiirappi ylipäätään herättää epäilykset, kuten myös fruktoosisiirappi ynnä muut… jokatapauksessa kyseessä on paljon prosessoitu kemiallinen tuotos, jota kannattaa välttää.

Miehille soija saattaa aiheuttaa häiriöitä hormonitoimintaan, joten senkin vuoksi sitä kannattaa mielestäni välttää ainakin varmuuden vuoksi. Yksi tutkimus on toistaiseksi tätä väitettä vastaan mutta lisää tutkimuksia aiheesta tarvitaan.

Ruoan hinta ei Suomessa halpene GMO-tuotannosta huolimatta, joten näen asiassa pelkkiä terveysriskejä vailla mitään hyötyä.

Muita huomioita aiheesta

Olen myös huomannut joidenkin kannattavan geenimanipuloidun ruoan tuloa Suomeen. Mielestäni kuluttajilla on oikeus äänestää rahoillaan mutta sillä ehdolla, että kuluttajille avoimesti kerrottaisiin, että mitkä tuotteet sisältävät GMO-aineksia.

Mikäli osa ihmisistä haluaa kyseisiä tuotteita käyttää, niin siitä vaan, mutta heidän ei pitäisi altistaa kaikkia muita toimimaan samoin. Kaikilla pitäisi olla vaihtoehto äänestää rahoillaan riskittömän vaihtoehdon puolesta niin halutessaan.

Mainittakoon myös, että Yhdysvalloissa GMO-ruoat ovat todella yleisiä, kuten myös syöpä sen erilaisissa muodoissaan. Jo noin puolet Yhdysvaltalaisista saa jonkinlaisen syövän elämänsä aikana. [lähde]

Ei ennen syöpien lukumäärä ole ollut näin suuri, joten mistä tämä johtuu ellei ravinnosta?