uuden vuoden lupaukset uusi elämäntapa ja laihdutuksen toteuttaminen

Uuden Vuoden Lupaukset – Painon Pudottaminen

Uudenvuoden lupaukset ja painon pudottaminen liittyvät monen ihmisen kohdalla paljon yhteen. Uusi vuosi vaihtuessaan tuo mielikuvissamme mahdollisuuden uusien suunnitelmien tekemiseen ja elämän muuttamiseen.

Monet laihduttamaan alkavat tekevät kuitenkin siinä virheen, että aloittavat juuri vuoden alusta. Vuoden alku on hankala monestakin syystä, jonka vuoksi se on yleensä tuomittu epäonnistumaan.

Tässä yleisimpiä syitä:

Aloitusajankohta ei ole optimaalinen

Jos aloittaa nollasta, niin helpompaa olisi aloittaa kuntoilu lämpimämmällä säällä, kuin heti vuoden alusta, jolloin on yleensä todella kylmä sää kuntoilla. Salille menokin kylmässä ja pimeässä ei kuulosta järin houkuttelevalta.

Uusi muutos on liian suuri

Liian suuret muutokset voivat aiheuttaa ylimääräistä stressiä ja mikäli elämäntilanne on muutenkin haastava niin liian suurista muutoksista voi kokonaiskuvassa olla vain haittaa.

Esimerkiksi painoa ei pitäisi pudottaa siten, että yli 25% päivän tai viikon kalorivajeesta ylittyy. Yleinen suositeltava määrä on 15% mutta vähäisemmälläkin pääsee hyvin alkuun varsinkin, jos yhdistää ruokavalioon kuntoilua.

Uusi muutos on liian pieni

Tämä yleensä alkaa siitä, että tehdään myönnytyksiä, joita koemme “ansaitsevamme”, joka johtaa lopulta retkahtamiseen ja pian paluu entiseen on edessä.

Siinä missä normaali ihminen kuntoilee ja syö terveellisesti, niin elämäntavanmuuttaja kokee liian erilaiseksi, joten kokee ansaitsevansa palkinnon. Harmi vain, että usein ne palkinnot tahtovat olla vääränlaisia, josta pääsemme seuraavaan kohtaa.

Itsensä palkitseminen väärällä tavalla

Itsensä on tottakai syytä palkita tietyin väliajoin mutta liian monet hakevat palkintoa liian nopeasti ja liian löyhin perustein. Palkinto on yllättävän usein juuri makeisia, vaikka palkitsemistapoja on olemassa todella monia.

Painon pudottaminen ja itsensä palkitseminen herkuilla on aika paradoksaalinen yhdistelmä, joka tuskin johtaa kovinkaan pitkäaikaiseen muutokseen elämäntavoissa.

Muutoksen odottaminen liian pian ja väärin perustein

Monet odottavat ihmeitä mutta harvoin saavat niitä varsinkin jos kuntoilua tai ruokavaliota ei ole aikaisemmin muokannut, niin muutos kehossa ei tapahdu hetkessä. Mitä pidempään ihminen on noudattanut jotain tiettyä kaavaa, niin sitä enemmän vaaditaan aikaa muutoksen toteutumiseen.

Muutosta odotetaan usein myös kg-määrinä, joka on harhaanjohtavaa. Varsinkin kuntoilun alkuvaiheessa lihakset sitouttavat vettä ja ylipäätään lihasmassa saattaa aloittelevalla kuntoilijalla aluksi helpostikin kasvaa, koska sitä ei aikaisemmin ole juuri ollut/tarvinnut.

Tämä kaikki riippuu toki lähtötasosta ja siitä millainen kuntoilijan tausta on kyseessä.