D-vitamiini annos tärkeä ottaa.

D-vitamiini – Perustiedot

D-vitamiini on rasvaliukoinen vitamiini, joka varastoituu kehon rasvakudokseen. Jotta D-vitamiini imeytyisi mahdollisimman hyvin, se kannattaa ottaa rasvaisen ruoan yhteydessä.

Suomessa D-vitamiinin saantisuositukset ovat aivan liian alhaiset. Valtion ravitsemusneuvottelukunta on sitä mieltä, että suositusmäärä on 400 IU, joka on todella alhainen määrä.

Muualla yleisesti käytetyt suositukset ovat 1000 – 2000 IU väliltä.

D-vitamiini ja sen vaikutukset kehossa

  • Hampaiden ja luuston kehitys
    • Parantaa kalsiumin imeytymistä
  • Nopeuttaa rasvan palamista dieetillä mutta säilyttää samalla lihasmassaa
  • Lisää proteiinisynteesiä
  • Lisää voimaa ja kestävyyttä
  • Säätelee solujen jakautumista

D-vitamiinin puutos on yhdistetty moniin syöpiin, diabetekseen, Alzheimerin tautiin, verenpainetautiin, psoriaasikseen, lihavuuteen, masennukseen ja moneen muuhun.

Tutkimukset ovat tosin tulkinnanvaraisia mutta mielestäni hyötyjä pystytään niin monelta taholta perustelemaan, että ravintolisän käyttö varmasti kannattaa.

Muuta huomioitavaa

Tietyt lähteet myös sanovat, että ihmiset olisivat kokeneet uniongelmia myöhään illalla otetuista D-vitamiineista, joten kannattaa varmuuden vuoksi ottaa ravintolisä pian heräämisen jälkeen.

Suositus ravintolisäksi

Otan itse keskimäärin joka toinen päivä yhden 5000 IU kapselin. Talvisin kun auringonvalosta saatava D-vitamiini on todella vähäistä, niin saatan ottaa 5 krt/viikko, eli kun ottaa joka arkipäivä niin se on helppo muistaa.

Tunnen tapauksia, jotka ottavat saman annoksen joka päivä. Järki kannattaa kuitenkin pitää päässä.

Suurin turvallisena pidetty raja on korkeintaan 10 000 IU päivässä, tosin itse en suosittelisi ottaamaan noin suurta annostusta, vaikka siitä ei mitään sivuvaikutuksia välttämättä tulisikaan.

Testosteroni & D-vitamiini

Erityisesti miesten kannattaa ottaa D:tä, sillä se lisää testosteronin määrää tutkimuksen mukaan.

Tutkimuksessa miehet ottivat D-vitamiinia 3,332 IU / vrk yhden vuoden ajan. Ravintolisä lisäsi testosteronitasoja, ja ne nousivat hieman keskimääräisen miehillä mitatun tason yli.

Naisilla vastaavaa lisää ei havaittu mutta D-vitamiini vaikuttaa ihmisten hormonitasoihin myös noin yleisesti, joten kannattaa huolehtia ettei sen määrä kehossa ole liian alhainen.

 

Lähde:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21154195