magnesium ravintolisä tarjoaa hyvinvointia

Magnesium – Perustiedot

Magnesium on tarpeellinen mineraali ja sen puute on melko yleistä varsinkin länsimaissa, joissa ruoan jalostustaso on korkea ja raaka-aineiden jatkokäsittelyllä helposti tuhotaan mineraaleja.

Maaperässä ei enää ole samalla tapaa magnesiumia kuin ennen, joka taas johtuu soiden ehtymisestä ja maatalouden tuottavuuden kasvusta. Samasta maatilkusta ei enää saa yhtä paljon ravinteita tehoviljelyn vuoksi kuin joskus ennen.

Lisäksi viljat ovat melko heikkoja magnesiumin lähteitä.  Muita hyviä magnesiumin lähteitä, kuten esimerkiksi pähkinöitä ja kasviksia ei yleisesti syödä enää kovinkaan paljon.

Magnesium on suositeltavaa erityisesti urheilijoille, sillä hien mukana erittyy magnesiumia. Magnesiumia käytetään myös yleisesti kramppien ja suonenvetojen ehkäisyyn.

Magnesium ja sen hyödyt

  • Mukana yli 300 aineenvaihduntaan liittyvän entsyymin toiminnassa
  • Parantaa unen laatua [lähde]
  • Vähentää migreeniä [lähde]
  • Vähentää masennusta ja sen oireita [lähde]
  • Alentaa verenpainetta [lähde 1, 2, 3 ja 4]
  • Pitää huolta verensokeritasapainosta

Suositeltava annos

Yleinen saantisuositus magnesiumia on 200-400 mg vuorokaudessa. Mikäli urheilee paljon ,niin kehon tarvitsema magnesiumin määrä kasvaa. Myös lihasmassan lisääntymisen on sanottu lisäävän kehon magnesiumin tarvetta.

Yliannostusta magnesiumista on hankala saada mutta ylimäärä voi aiheuttaa ripulin.

Magnesiumia suositellaan otettavaksi ruoan yhteydessä.

Magnesiumin muodot ja imeytyminen

Yleisin kaupassa myytävä magnesium-muoto on Magnesium oxide. Se imeytyy todella huonosti ja on kerrottu, että vain joitakin yksittäisiä prosentteja imeytyisi elimistöön. Oxide muodon kerrotaankin aiheuttavan ripulia ja turvotusta. Tästä kaivattaisiin kuitenkin enemmän tutkimustuloksia.

Tälläkin “huonommalla” magnesium-muodolla on saatu uneen vaikuttavia, positiivisia muutoksia.

Itse olen kokenut parhaimmaksi Magnesium chloride -muodon. Sillä on suuri imeytymiskyky ja on parhaimpia muotoja detox-kuurille. Ei aiheuta ripulia vaikka sen ottaisikin tyhjään vatsaan. Sen kerrotaan myös edistävän munuaisten toimintaa ja energia-aineenvaihduntaa. Se on hyvin edullista hinta-/laatusuhteeltaan mutta imeytyy myös erinomaisesti.

Magnesium sitraatti on halvimmasta oxidesta hitusen kalliimpi muoto mutta silti melko yleinen hyvän halpuus/imeytyvyys -suhteen johdosta.

Sitraatti on kuitenkin miedosti laksatiivinen, joten sitä käytetään magnesium-lähteen lisäksi ummetuksen hoitoon. Sen takia sitä ei kannata ottaa isompaa annosta kerralla, vaan jakaa annos useampiin osiin.

Magnesium taurate & Magnesium malate muodot ovat kalleimmasta päästä ja sen vuoksi ne eivät ole vielä kovin yleistyneet. Ne imeytyvät hyvin ja niillä ei ole havaittu laksatiivisia vaikutuksia. Korkean hinnan takia ihmiset kuitenkin ovat pysyneet lähinnä oxide tai sitraatti magnesiumissa.

Magnesium L-threonate on harvinaisempi ja sen uumoillaan olevan hyväksi erityisesti kognitiivisten kykyjen parantamiseen, tosin tämä väite tarvitsee lisätutkimuksia.

Muuta huomioitavaa

Magnesium saattaa väsyttää joitakin henkilöitä, joten sitä kannattanee ottaa varmuuden vuoksi illalla. Toisaalta jotkut lisäävät magnesiumin treenin yhteyteen, sillä se tehostaa treeniä. [lähde]

Monien triathlonistien kannattaisi ottaa magnesium-lisää, koska se paransi tutkimuksessa triathlonistien aikoja merkittävästi.

Erityisesti pidempien ja rasittavampien treenien aikana keho menettää enemmän magnesiumia, joka puolestaan vaikuttaa urheilutuloksiin heikentävästi. Tämän takia magnesium-lisä parantaa suorituskykyä ja ennaltaehkäisee uupumusta.

Kannattaa kokeilla mikä magnesium-muoto sopii itselle parhaiten. Täältä löydät edullisia magnesium tuotteita.