Rautalisät voivat olla tärkeitä jos on anemiaa tai raudan imeytyminen on huonoa

Rauta – Perustiedot

Monet ihmiset länsimaissa eivät saa enää tarpeeksi rautaa ruoastaan. Tämä johtuu sekä ruokavalion, että elintarvikkeiden prosessoinnin lisääntymisestä.

Myös lisätty gluteiini elintarvikkeissa aiheuttaa monilla ihmisillä tulehdusta suolistossa, joka ehkäisee raudan imeytymistä.

Ennen gluteiinia ei lisätty leivonnaisiin tai vastaaviin tuotteisiin mutta nykyään ruoantuotanto suorastaan edellyttää gluteiinia, jotta ruokaa voidaan tuottaa mahdollisimman tehokkaasti.

Monet ovatkin pystyneet parantamaan rauta-arvojaan merkittävästi siirtymällä gluteenittomaan ruokavalioon tai ainakin vähentämään suurimman osan ruokavalionsa gluteiinista pois.

Muuta huomioitavaa

Rauta kannattaa ottaa ruoan tai jonkinlaisen aterian yhteydessä.

Raudan imeytymistä parantaa C-vitamiini, joten raudan yhteydessä kannattaa joko nauttia C-vitamiinilisää tai vaihtoehtoisesti esim. appelsiinimehua raudan imeytymistä parantamaan.

Raudan imeytymistä heikentää kahvi ja tee [lähde].

Suositukset ravintolisäksi

Rautalisien suhteen olen itse kokenut kaikki rautalisät samanlaisiksi.

Olen tilannut rautalisät ulkomailta, koska sieltä saa ne paremmassa muodossa samalla hintaa. Nykyinen on bisglycinate-muodossa mutta kaikki rautalisät ovat omalla kohdallani olleet yhtä päteviä.

Mikäli rautatasot ovat alhaiset tai ottaa rautaa anemiaan, niin suosittelen rautalisää, jossa on sekä heme-iron, kuin myös non-heme iron tuotteen ravintosisällössä, koska se takaa parhaan imeytymisen.

Esimerkiksi tämä tuote sisältää molempia rautamuotoja, joka takaa hyvän imeytymisen.